Οι κυβερνήσεις Μεταξά – Όλα τα πρόσωπα που πλαισίωσαν τον δικτάτορα

Ο δικτάτορας Μεταξάς πλαισιωμένος από τους υπουργούς του και φίλους του καθεστώτος την εποχή της παντοδυναμίας του
Ο δικτάτορας Μεταξάς πλαισιωμένος από τους υπουργούς του και φίλους του καθεστώτος την εποχή της παντοδυναμίας του

Δεν χρειάστηκε να περιμένει την 4η Αυγούστου ο Ιωάννης Μεταξάς για να συγκεντρώσει στα χέρια του το σύνολο της εξουσίας. Ήδη από τις 13 Απριλίου που διαδέχτηκε στη θέση του Πρωθυπουργού τον αποθανόντα Κωνσταντίνο Δεμερτζή είχε φροντίσει να έχει στα χέρια του όλα τα νευραλγικά υπουργεία. ‘Εκτός από πρωθυπουργός ήταν: Υπουργός Εξωτερικών, Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας!

Ο Κωνσταντίνος Ζαβιτσάνος αποτέλεσε το άνοιγμα του καθεστώτος προς τους Φιλελεύθερους. Ανέλαβε το δύσκολο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αλλά γρήγορα παραιτήθηκε
Ο Κωνσταντίνος Ζαβιτσάνος αποτέλεσε το άνοιγμα του καθεστώτος προς τους Φιλελεύθερους. Ανέλαβε το δύσκολο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αλλά γρήγορα παραιτήθηκε

Η συμπλήρωση της νέας κυβέρνησης έγινε σταδιακά. Στις 4 Αυγούστου παραιτήθηκαν οι Παναγιώτης Δεκάζος (υπουργός Εθνικής Οικονομίας) με τον υφυπουργό τον Γρηγόριο Κασσιμάτη, Υγιεινής και Αντιλήψεως Δημήτριος  Ελευθεριάδης με τον υφυπουργό Αριστοτέλη Κουζή, όπως και ο υφυπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Μπακόπουλος.
Παρέμεναν οι υπουργοί Εσωτερικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, Δικαιοσύνης Γεώργιος Λογοθέτης, Παιδείας Νικόλαος Λούβαρις, Συγκοινωνιών Άγγελος Οικονόμου, Γεωργίας Γεώργιος Κυριάκος.
Την Τετάρτη 5 Αυγούστου 1936 άρχισε να συμπληρώνεται το παζλ της νέας κυβέρνησης:
Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου και υπουργός Οικονομικών και, προσωρινά υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναλαμβάνει ο προερχόμενος από τους Φιλελεύθερους Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος. Παραιτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1937.
Υφυπουργός Οικονομικών ο Δευκαλίων Ρεδιάδης, δικηγόρος και πολιτικός. Ως αθλητής της σκοποβολής είχε μετάσχει στους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.
Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας ο Αριστείδης Δημητράτος. Συνδικαλιστής, παλιό στέλεχος του ΚΚΕ που το 1925 αποχώρησε από το Κόμμα περνώντας στην ακριβώς αντίπερα όχθη.
Υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως ο Αλέξανδρος Κορυζής, ο άνθρωπος που τον διαδέχτηκε στην πρωθυπουργία το 1941 κι αυτοκτόνησε λίγο πριν την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα.
Υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο ανέλαβε ο καθηγητής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Γεράσιμος Αλεβιζάτος.
Υπουργός Ναυτικών ο φίλος του Μεταξά στρατιωτικός Ιπποκράτης Παπαβασιλείου γνωστός για τα φιλοβασιλικά του αισθήματα. Άλλωστε τον είχε παντρέψει στο παρεκκλήσι των Ανακτόρων η Βασίλισσα Όλγα και ο τότε Διάδοχος Κωνσταντίνος.
Υφυπουργός Αεροπορίας ο στρατιωτικός Μιχάλης Πάσσαρης. Στις 2 Φεβρουαρίου 1937 ήρθε σε σύγκρουση με τον Μεταξά κι αποχώρησε από την κυβέρνηση.
Στις 6 Αυγούστου 1936 είχαμε νέες προσθήκες
Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος. Είχε υπηρετήσει στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη κι αργότερα εργάστηκε ως νομικός. Μετά τον πόλεμο για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αντί του Νικόλαου Λούβαρι.
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Αλέξανδρος Παπαχελάς, ο παππούς του σημερινού διευθυντή της «Καθημερινής». Ήταν αρχιμηχανικός στην Αγγλική εταιρεία «Πάουερ». Παραιτήθηκε λίγους μήνες αργότερα, στις 26 Δεκεμβρίου 1936 και στη συνέχεια εξορίστηκε, αντί του Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου που πήγε στο Παιδείας.
Υφυπουργός Εσωτερικών Ευρυσθεύς Μαγιάκος, πολιτικός από τη Δράμα που ανήκε στο Κόμμα των Ελευθεροφρόνων του Μεταξά. Παραιτήθηκε στις 15 Μαΐου 1937, αντί του Κωνσταντίνου Μπακόπουλου
Στις 14 Αυγούστου 1936 αναλαμβάνουν
Υπουργός Σιδηροδρόμων ο Γεώργιος Σπουρίδωνος
Υφυπουργός Δημοσίας Ασφάλειας παρά των Υπουργείω Εσωτερικών ο πρώην αξιωματικός του Στρατού Κωνσταντίνος Μανιαδάκης που αναδείχτηκε σε βασικό στέλεχος της κυβέρνησης δημιουργώντας ένα τεράστιο κύκλωμα παρακολούθησης όχι μόνο των κομμουνιστών που εμφανιζόντουσαν ως εχθροί του καθεστώτος, αλλά και όλων όσων μπορούσαν κάποια στιγμή να βλάψουν το καθεστώς. Η δύναμη που απέκτησε στο πέρασμα του χρόνου ήταν τεράστια.
Στις 31 Αυγούστου συμπληρώνεται η κυβέρνηση με την είσοδο δύο ακόμη βασικών στελεχών του καθεστώτος, του Θεολόγου Νικολούδη και του Κωνσταντίνου Κοτζιά.
Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ανδρέας Χατζηκυριάκος. Βιομήχανος, συνιδρυτής της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν» και ιδιοκτήτης της «Ηρακλής»
Υπουργός, Προϊστάμενος Διοικήσεως Πρωτευούσης Κωνσταντίνος Κοτζιάς, διαφημιστής στο επάγγελμα και δημοσιογράφος, είχε εκλεγεί το 1934 Δήμαρχος Αθηναίων.
Υπουργός, Γενικός Διοικητής Ηπείρου Γεώργιος Κυρίμης, στρατιωτικός, πιστός στον Βασιλιά και μέλος της τεκτονικής στοάς. Στη συνέχεια έγινε Γενικός Διοικητής Μακεδονίας, αντί του Χ.Παναγιωτάκου
Υφυπουργός Τύπου και Τουρισμού, Θεολόγος Νικολούδης, δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας «Πολιτεία», υπήρξε συνεργάτης του Μεταξά στο Κόμμα των Ελευθεροφρόνων.
Μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Μαυρουδής, διπλωμάτης διατήρησε τη θέση μου μέχρι την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς τον Απρίλιο του 1941.

Ο Κωνσταντίνος Μανιαδάκης (κέντρο) αποτέλεσε έναν από τους βασικούς συντελεστές της επιβίωσης του καθεστώτος ως από τη θέση του υπουργού Ασφαλείας.
Ο Κωνσταντίνος Μανιαδάκης (κέντρο) αποτέλεσε έναν από τους βασικούς συντελεστές της επιβίωσης του καθεστώτος ως από τη θέση του υπουργού Ασφαλείας.

Στη συνέχεια είχαμε… προσθαφαιρέσεις:
26 Δεκεμβρίου 1936 παραιτείται ο Αλέξανδρος Παπαχελάς και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό αναλαμβάνει ο Κοσμάς Μπουρμπούλης.
Παραιτείται και ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Σκυλακάκης και τον αντικαθιστά ο υφυπουργός του Ευρυσθένης Μαγιάκος
22 Ιανουαρίου 1937 μετά την παραίτηση Ζαβιτσιάνου αναλαμβάνουν οι Δευκαλίων Ρεδιάδης υπουργός Οικονομικών και ο Ανδρέας Αποστολίδης υφυπουργός. Ο τελευταίος δραστηριοποιήθηκε πολιτικά μετά τον πόλεμο ως στέλεχος της ΕΡΕ. Διετέλεσε μάλιστα και υπουργός Οικονομικών στη πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή.
2 Φεβρουαρίου 1937 παραιτείται ο υφυπουργός Αεροπορίας Πάσσαρης και στις 13 του ίδιου μήνα αναλαμβάνει ο Πέτρος Οικονομάκος
21 Μαρτίου 1937 παραιτείται ο Στρατιωτικός Διοικητής Μακεδονίας Ν.Τσιπούρας. Τον αντικαθιστά ο ομόλογός του στην Ήπειρο Γ.Κυρίμης
15 Μαΐου 1937, παραιτείται ο Ευρυσθεύς Μαγιάκος (υφυπουργός Αγρονομίας και προσωρινά Εσωτερικών). Στη θέση του διορίζονται οι Ιωάννης Δουρέντης (Εσωτερικών) και Πατρινός επιχειρηματίας και από τους πρώτους αθλητές της Παναχαϊκής, Περικλής Κρητικός.
24 Ιουλίου 1937 παραιτείται ο Α.Χατζηκυριάκος και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναλαμβάνει ο Ιωάννης Αρβανίτης
15 Δεκεμβρίου 1937 διορίζεται υπουργός, Γενικός Διοικητής Ηπείρου ο Β.Γκόρτζης. Παραιτήθηκε στις 5 Αυγούστου 1938.
10 Φεβρουαρίου 1938 ο υφυπουργός Οικονομικών Ανδρέας Αποστολίδης προάγεται σε υπουργό Οικονομικών στη θέση του Δευκαλίωνα Ρεδιάδη
17 Ιουλίου 1938 παραιτείται ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Λογοθέτης που κατείχε το ίδιο υπουργείο πριν τη δικτατορία πάλι με πρωθυπουργό τον Μεταξά και διατηρήθηκε στη θέση του. Τον διαδέχεται ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν (Γερμανία) Άγις Ταμπακόπουλος.
25 Νοεμβρίου 1938 παραιτείται ο υπουργός Παιδείας Κ.Γεωργακόπουλος. Τον διαδέχεται ο ίδιος ο Μεταξάς που κατέχει παράλληλα τα υπουργεία Εξωτερικών, Στρατιωτικών, Αεροπορίας και Ναυτικών.
12 Νοεμβρίου 1938 παραιτείται ο Γ.Σπουρίδωνος (υπουργός Σιδηροδρόμων και Αυτοκινήτων). Τον διαδέχεται ο στρατιωτικός Γεώργιος Νικολαίδης, υπασπιστής των Βασιλέων Κωνσταντίνου και Γεωργίου Β’.
Παραιτείται και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Νικολόπουλος που είχε διατηρηθεί από την κυβέρνηση πριν την 4η Αυγούστου. Τον διαδέχεται ο Σταύρος Πολυζωγόπουλος. Παραιτούνται ακόμα ο υφυπουργός Αγορανομίας Π.Κρητικός, τον διαδέχεται ο Γεώργιος Ζαφειρόπουλος και Δευακλίων Ρεδιάδης από το υφυπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Τον διαδέχεται ο Αμβρόσιος Τζίφος.
15 Δεκεμβρίου 1938 παραιτείται ο υφυπουργός Υγιεινής και Αντιλήψεως Γ.Αλεβιζάτος χωρίς να οριστεί αντικαταστάτης του.
11 Φεβρουαρίου 1939 ο στρατιωτικός Νικόλαος Σπέντζας διορίζεται υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
3 Μαΐου 1939 παραιτείται ο Γενικός Διοικητής Θράκης Περικλής Καβδάς που είχε διοριστεί λίγο πριν την δικτατορία, στις 3 Ιουλίου 1936.
13 Ιουλίου 1939 παραιτείται ο υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως Αλέξανδρος Κορυζής. Τον αντικαθιστά προσωρινά ο υπουργός Εσωτερικών Ιωάννης Δουρέντης. Στις 4 Σεπτεμβρίου το υπουργείο αναλαμβάνειο ο Ηλίας Κριμπάς, ιδρυτής του ΕΛΚΕΠΑ και επικεφαλής της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων. Την ίδια μέρα διορίζεται υφυπουργός Συνεταιρισμών ο Χαράλαμπος Αλυβιζάτος.
16 Σεπτεμβρίου 1939 διορίζεται υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας ο Μενέλαος Κυριακόπουλος
30 Οκτωβρίου 1939 διορίζεται Διοικητής Θράκης ο Ευάγγελος Καλαντζής, Νομάρχης Καβάλας νωρίτερα και μεταπολεμικά υφυπουργός Εσωτερικών στις κυβερνήσεις Παπάγου και Καραμανλή.

6 σκέψεις σχετικά με το “Οι κυβερνήσεις Μεταξά – Όλα τα πρόσωπα που πλαισίωσαν τον δικτάτορα

  1. Δεν έχω καταλάβει γιατί κατηγορείτε τον Μεταξα τον άνθρωπο που θέσπισε όλα τα εργασιακά δικαιώματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα τον άνθρωπο που αντιστάθηκε στους διεθνής τοκογλύφους και τελικά τους κέρδισε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης τόλμησε να κάνει αυτό που δεν τολμήσαμε να κάνουμε εμείς το 2009 χρεοκοπία που αντιστάθηκε στις δυνάμεις του σκότους.

    1. Δεν κατηγορώ κανένα. Καταγράφω τα γεγονότα. Αν και έφθασε ως την πρωθυπουργία με ανορθόδοξο τρόπο. Πιστεύω ότι συμφωνείς. Πολύ απλά εκείνη την εποχή η Αγγλία θέλησε να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη επιρροής της κι έβαλε τον Γεώργιο Β’ να κάνει δικτατορία. Ο Μεταξάς επιλέχτηκε από τον Γεώργιο δια δικτάτορας. Αυτή είναι η αλήθεια

  2. Δεν θα μπορούσε αντί για ΟΧΙ να πει ΝΑΙ όπως ο ΓΑΠ όμως αφουγκράστηκε την ψυχή του Ελληνικού λαού και είπε το μεγάλο ΟΧΙ στον Ιταλό πρέσβη που σημειωτέων ζητούσε πολύ λιγότερα από αυτά που μας ζητάνε σήμερα οι τοκογλύφοι Ήθελαν 2 στρατιωτικές βάσεις και να περάσει ο στρατός τους μέσω Ελλάδας στην Αφρική Τον Ελ. Βενιζέλο γιατί δεν τον κατηγορεί κανείς που και αυτός με τον ίδιο τρόπο κατέλαβε την εξουσία

    1. Το ΟΧΙ όπως θα γράψουμε και στο μέλλον ήταν προαποφασισμένο. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που έγιναν τόσα στρατιωτικά έργα και έγιναν παραγγελίες για όπλα και πυρομαχικά. Στην υπόθεση αυτή έπαιξε καίριο ρόλο ο Μποδοσάκης Αθανασιάδης, ένας ακόμα άνθρωπος που είχε στενές επάφές με τους Άγγλους. Ήταν δεδομένο ότι θα πει ΟΧΙ ο Μεταξάς. Αν υπήρχε έστω και μια περίπτωση να πει ΝΑΙ είναι δεδομένο ότι δεν θα βρισκόταν στην εξουσία.

      1. Ο Μεταξάς σπούδασε στην Γερμανία με χρήματα του γερμανόφιλου βασιλιά Κωνσταντίνου Ο Μεταξάς δεν ήταν Αγγλόφιλος ήταν πατριώτης και πήγαινε με τα συμφέροντα της Ελλάδας Συγκρούστηκε με τον Τσόρτσιλ όταν του διέθεσε 10000 στρατιώτες για το Ρούπελ τους γύρισε πίσω. Ενώ στρατηγικά έπρεπε για να κρατήσει Ιταλούς Γερμανούς Αλβανούς και Βούλγαρους να πάει τον στρατό στην Θεσσαλία στον Όλυμπο δεν μπορούσε να αφήσει την βόρεια Ελλάδα και την μισή Ήπειρο στους Γερμανούς και ο στρατός που είχε για να πολεμήσει τους Γερμανούς ήταν βορειοελλαδίτες επέλεξε να φτιάξει τα οχυρά του Ρούπελ ζητώντας από τους Άγγλους 150.000 στρατιώτες

  3. Ο Μεταξάς ήταν πατριώτης και παρόλο που ήταν άνθρωπος του Βασιλιά που τον έστειλε να σπουδάσει στην Γερμανία και τον έκανε αρχηγό του Ελληνικού στρατού όταν έγινε η πρώτη σύγκρουση Βασιλιά Βενιζέλου για το που θα πάει ο στρατός το 12 Θεσσαλονίκη ή Μοναστήρι ο Μεταξάς πήρε το μέρος του Βενιζέλου και συγκρούστηκε με το παλάτι το ίδιο έκανε αργότερα και με τον Βενιζέλο όταν αποφάσισε να στείλει στρατό πρώτα στην Ρωσία και μετά στην Μ.Ασία Δικαιώθηκε πανηγυρικά όμως επειδή συγκρούστηκε και με τον Βασιλιά και με τον Βενιζέλο και παραιτήθηκε από αρχηγός του στρατού δεν ήταν δημοφιλής και αρεστός κανενός επειδή αγαπούσε την Ελλάδα

Σχολιάστε